Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η οικογένεια του Κρις Γουντχάουζ στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία

Μια  ιδιαίτερα συγκινητική επίσκεψη  είχαμε σήμερα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία από απογόνους του Αγγλου σαμποτέρ Κρις Γουντχαουζ,  ενός από τους πρωταγωνιστές της  Ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο την νύχτα της 25ης προς 26 Νοεμβρίου  του 1942.
Ο Γοργοπόταμος, υπήρξε το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στα μετόπισθεν του Άξονα που πραγματοποίησαν από κοινού  οι αντιστασιακές οργανώσεις του  ΕΛΑΣ υπό τον Αρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπαλέοντα Ζέρβα βοηθούμενοι από Αγγλους σαμποτέρ υπό τον  Εντι Μάγερς και Κρις Γουντχάουζ  που αναπτέρωσε το ηθικό όλων των κατεχόμενων λαών.   Ηταν η  πρώτη και τελευταία κοινή ενέργεια  των δυο Αντιστασιακών οργανώσεων ενάντια στο στρατό Κατοχής στη χώρα μας για την οποία ο Κρις Γουντχάουζ  έγραψε την περίφημη φράση: «Χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινόταν η επιχείρηση, χωρίς τον Βελουχιώτη δεν θα πετύχαινε»
76 χρόνια μετά, τα παιδιά του   C. M. Woodhouse, Christofer και Emma συνοδευόμενοι από  τα εγγόνια του Αγγλου σαμποτερ  επισκέφτηκαν    το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας   δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου μας.
Τους εκλεκτούς επισκέπτες υποδέχτηκαν, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαμιέων Βίβιαν Αργύρη και μέλη του Σωματείου «Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης (1940-1950)»  που τους ξενάγησαν στα εκθέματα του Μουσείου. Παρών στην επίσκεψη  ήταν ο  τέως Δήμαρχος  Γοργοποτάμου  κ. Σπαθούλας που παρέδωσε στο Μουσείο μια φωτογραφία του Ναπολέοντα Ζέρβα που  είχε δωρίσει στο Δήμο Γοργοποτάμου με ιδιόχειρη αφιέρωση ο Κρις Γουντχάσουζ.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.